Les llums suposen un 0,5% en pes però un 80% en la quantitat de residus RAEE.
Més de 600 milions de llums a l´Oest d´Europa necessiten ser recollides, amb lo qual no hi ha comparació amb el flux d´un altre tipus de residus elèctric i electrònics.
El cost del reciclatge per les llums suposa un percentatge d´un 10% a un 60% sobre el seu preu de cost. Per altres aparells elèctrics i electrònics, aquest percentatge és molt més baix.
Legislació Vigent
Aquestes bombetes (llums), a demés de ser un residu perillós, estan subjectes a la directiva RAEE per al reciclatge d´aparells electrònics i elèctrics degut als circuits electrònics on estan comprimides les resistències.
REAL DECRETO 208/2005, de 25 de febrero,sobre aparatos eléctricos y electrónicos y la gestión de sus residuos.
Artículo 5. Tratamiento de residuos de aparatos eléctricos y electrónicos.
1. Los residuos de aparatos eléctricos y electrónicos que contengan materiales o elementos peligrosos serán descontaminados. La descontaminación incluirá, como mínimo, la retirada selectiva de los fluidos, componentes, materiales, sustancias y preparados, de conformidad con lo establecido en el anexo III.
2. Las operaciones de tratamiento tendrán como prioridad, por este orden, la reutilización, el reciclado, la valorización energética y la eliminación. A las operaciones de valorización les será de aplicación el régimen jurídico establecido en la Ley 10/1998, de 21 de abril, de Residuos, atendiendo a las características de las operaciones y a la peligrosidad de los componentes que constituyan el objeto de la gestión.
3. Todas las operaciones de tratamiento se realizarán aplicando mejores técnicas disponibles. En particular, las operaciones de traslado de residuos de aparatos eléctricos y electrónicos se realizarán de tal modo que se pueda lograr la mejor descontaminación, reutilización y el reciclado de los aparatos enteros o sus componentes.
Importància de que el material el tracti un GESTOR AUTORITZAT
El destinatari final del material recuperat és un gestor autoritzat per als Residus d´Aparells Elèctrics i Electrònics (RAEE) que assegura un correcte tractament dels mateixos i el màxim grau de reciclatge. El destí desitjat serà sempre el gestor especialitzat en cada tipus de residu, que serà millor que el generalista que ho accepta tot. És important que el gestor garanteixi la correcció de tot el procés, des de la recollida i el transport, fins el desmuntatge, la separació de materials i el destí final de totes les fraccions resultants, tant de les valoritzables com de les no valoritzables. És d´especial importància la separació d´aquelles fraccions potencialment perilloses, que hauran de rebre el tractament específic adequat.
Per què reciclar suposa un cost?
El procés tècnic de reciclatge de les bombetes de baix consum suposa unes instal·lacions i uns costos d´explotació elevats, que no es compenses amb els ingressos de la venta de les fraccions recuperades. A demés han de garantir el compliment de les exigents normatives vigents.
Beneficis pel medi ambient
Els materials de les llums es troben dintre d´un sistema tancat amb lo qual el seu ús adequat no representa riscs o impactes sobre el medi ambient o la salut. Aquests materials entren en contacte amb el medi ambient només en cas de ruptura o destrucció. El principal risc correspon a l´alliberament del mercuri.
El mercuri és una substància natural i un contaminant provinent de diverses activitats industrials. Les concentracions naturals a l´aigua, sòl i en els peixos (bioacumuladors) varien d´una regió a l´altra i són funció de la composició de la roca mare a partir de la qual es generen el sòl i de les fonts de contaminació existents a l´àrea.
Un cop alliberat per activitats antròpiques al medi ambient, el mercuri pot romandre per molt temps en la atmosfera abans de depositar-se (majoritariament com mercuri elemental en fase vapor) cosa que permet que aquest es transporti lluny de la font d´emisió.
El mercuri ocasiona una amplia gama d´efectes sistèmics en humans (ronyons, fetge, estómac, intestins, pulmons i una especial sensibilitat del sistema nerviós), encara que varien amb la forma química. Els microorganismes converteixen el mercuri inorgànic en metil mercuri, una forma química molt tòxica, persistent i bioacumulable que a demés, s´absorveix fàcilment en el tracte gastrointestinal humà.
Pels campions del reciclatge
Aquest procés de reciclatge és veritablement molt complicat. La constitució pròpia d les llums fa que el transport, la recol·lecció i el emmagatzematge siguin processos delicats. Entre els aspectes físics a tenir en compte hi trobem:
La fragilitat: la majoria estàn constituïdes per vidre de pocs mil·límetres d´espessor, per tant es tracta d´un producte extremadament fràgil, cosa que afecta considerablement les condicions de transport i emmagatzematge.
Contingut: els constituents són de caràcter nociu, per tant és necessari prendre precaucions durant la manipulació. Una ruptura del recipient pot provocar la fuga dels materials truncant qualsevol acció posterior sobre la llum.
Relació pes/volum: són elements de poc pes en comparació amb el seu volum cosa que dificulta el seu transport i emmagatzematge.
Forma: tenen múltiples formes i mides cosa que no facilita el seu apilament.
D´una altra banda s´ha de tenir en compte que es tracta d´un producte de consum dispers, això dificulta la seva recol·lecció. En resum, es tracta de residus molt voluminosos que no es poden compactar , de difícil recol·lecció, classificació, transport i emmagatzematge. Existeixen 3 tipus de consumidors de llums ben diferenciats, consumidor industrial, sector serveis i petit consumidor. En el primer i segon cas, per tractar-se de grans consumidors, resulta més fàcil realitzar la recol·lecció. En contrapartida, per al petit consumidor, quan la llum arriba al final de la seva vida útil, representa un objecte de maneig enutjós si es pretén participar en un sistema de recol·lecció selectiva. És per tot això que la MINIDEIXALLERIA URBANA BLIPVERT és ideal per al reciclatge d´aquestes llums.