ELS TAPS DE SURO A 3CAT.CAT: ON S’HAN DE PORTAR I QUÈ SE’N POT FER?
Llegir article original de Laia Claret i Glòria Marín a 3cat.cat
Contenidos del articulo
LA MAJORIA DE TAPS DE SURO NO ES RECICLEN: ON S’HAN DE PORTAR I QUÈ SE’N POT FER.
L’Institut Català del Suro engega una prova pilot a Palafrugell i a Cassà de la Selva per valorar quina seria la via més efectiva per recollir aquest residu, que es podria fer servir com a paviment en parcs infantils i substituir els de cautxú.
Laia Claret/Glòria Marín
Tot i que la majoria de gent els llença com si fossin rebuig, el cert és que els taps de suro s’haurien de reciclar. Un cop aclarit això, sorgeix la pregunta habitual: on van els taps de suro? Doncs al contenidor marró, el dels residus orgànics.
Des de l’Institut Català del Suro –ICSuro– expliquen que no es poden tenir dades dels quilos que es recullen cada any a Catalunya perquè el suro –ara per ara– no es recicla per separat. Tot i això, els consta que el seu reciclatge és mínim i volen revertir la situació.
Pla pilot a Palafrugell i a Cassà de la Selva.
El fet de no disposar de dades sobre el reciclatge del suro és una de les raons que ha impulsat l’ICSuro a engegar un pla pilot de recollida de taps en aquests dos municipis gironins.
S’han posat una cinquantena de punts de recollida en supermercats, comerços i hotels per poder determinar quins són els millors llocs per concentrar la recollida de taps de suro. Maria Verdum és la coordinadora del projecte:
«Actualment el suro no es gestiona i estem posant un residu al nostre sistema que podria tenir una sortida. Aquest pla pilot ens donarà xifres de què podem recollir realment i on ho podem recollir.»
Els punts de recollida es mantindran fixos durant tot un any per comprovar a quins hi va més gent. Un cop tinguin aquesta informació, miraran quina pot ser la manera més efectiva perquè els ciutadans reciclem aquests taps.
Un precedent en la recollida de suro.
Que el reciclatge dels taps de suro és residual ho confirmen des d’una empresa dedicada a la recollida selectiva de residus urbans. Es diuen Blipvert, són de Granollers, i des del 2007 tenen repartides al voltant de 500 minideixalleries per tot Catalunya.
Segons dades d’aquesta empresa, les dues minideixalleries que tenen a Cassà de la Selva –territori surer–, han recollit fins a aquest mes d’octubre més de mil quilos de residus, dels quals només 2 quilos i mig van ser taps de suro.
Les minideixalleries poden recollir 7 tipus diferents de petits residus (Blipvert Recologics)
Les minideixalleries són contenidors que els ajuntaments lloguen per col·locar-los en carrers cèntrics. Tenen diverses bústies per poder llençar objectes petits, com ara piles, bombetes, mòbils, cables i en alguns casos també taps de suro, com explica un responsable d’aquesta empresa:
«La recollida de taps de suro és mínima. De fet, hem eliminat les bústies dedicades a aquest residu perquè no es feien servir.»
Expliquen que ara mateix, només les minideixalleries de Figueres, Cassà de la Selva, Sant Celoni i Mollet mantenen la bústia dedicada a recollir aquest tipus de taps.
Què es pot fer reciclant suro?
Des de l’Institut Català del Suro defensen que aquest material natural pot tenir diverses aplicacions urbanístiques. A Alemanya, per exemple, ja fa anys que el reutilitzen com a aïllant a la construcció. I aquí, l’Institut fa aquesta proposta: als parcs infantils es podrien substituir els paviments de cautxú per d’altres fets de suro.
Expliquen que alguns paviments de cautxú es deterioren quan els toca el sol i per l’abrasió a què estan exposats: «S’ha vist i han sortit directives europees que diuen que aquests tipus de paviments poden ser perjudicials.» En canvi, asseguren que el suro és un material hipoal·lergogen, sense cap contraindicació.
De fet, els responsables de l’ICSuro afegeixen que «encara s’ha d’estudiar més, però s’està veient que el suro és un bon bioabsorbent, això vol dir que pot absorbir materials nocius, com ara hidrocarburs, pesticides i metalls pesants».
A l’entrada del mateix edifici de l’Institut Català del Suro hi ha uns metres pavimentats amb suro reciclat:
Des de l’ICSuro expliquen que també es podria posar suro als escocells que envolten els arbres i per igualar els desnivells dels paviments urbans:
Des de l’Ajuntament de Palafrugell ja ho preveuen, com explica el regidor Guillem Genover:
«Buscarem parcs infantils i escocells per poder-ho aplicar. Veurem quants quilos de suro podem recollir i els metres quadrats que podem cobrir amb ells.»
Des de l’empresa de reciclatge Blipvert aplaudeixen la decisió de l’ICSuro d’impulsar el reciclatge d’aquest producte i subratllen que també es poden fer moltes coses des d’un punt de vista artístic:
El pla pilot que ha engegat l’Institut Català del Suro a Palafrugell i a Cassà de la Selva és pioner a Catalunya i a l’Estat i es finança amb fons europeus.
Redueix, reutilitza, i com a última opció, recicla.
Blipvert Recologics, 2024