ENTREVISTA A UNA PILA ANÒNIMA
Visc i treballo a Europa.
Ni estic casada ni tinc fills però,
uf!, la meva família és nombrosíssima.
Religió? Crec en vostè: crec en les persones
Té vostè molt mala fama.
Cert, i podria dir-se que amb raó.
Expliqui’s.
Jo sola podria contaminar fins a 100.000 litres d’aigua.
És una barbaritat!
Si, però això només succeirà si vostè m’abandona a la meva sort. A més a més, com ja li he dit, no estic sola. Segons dades recents, a Espanya s’utilitzen i consumeixen anualment uns 400 milions de piles de tota classe. Més o menys, entre 8.000 i 9.000 tones.
Tantíssimes?
Faci càlculs, estic a tot arreu: ràdios portàtils, llanternes, comandaments a distància, cotxes teledirigits, nines i un llarguíssim etcètera d’aparells de baix consum que em necessiten per a funcionar.
Parli’m de la seva toxicitat.
Segons la classe, una pila pot estar composta en una o altra proporció per ferro, manganès, zinc, cadmi, plom, mercuri, arsènic…
Si tots aquells materials es descontrolessin…
…si, seria molt perillós per a la salut i per al medi ambient, però, li diré una cosa…
Digui’m, si us plau.
…només sóc perillosa si vostès s’obliden de mi i em tiren a les escombraries barrejada amb altres residus i permeten que em degradi i entri en contacte amb la terra, l’aire i l’aigua.
“Futur? No vull acabar tirada per allà o incinerada de qualsevol manera”
M’està vostè espantant.
Amb raó, perquè abandonada, la meva carcassa s’anirà deteriorant lentament fins que, a poc a poc, els metalls tòxics de la meva composició es vagin alliberant, entrin en el cicle de l’aigua i contaminin rius, aqüífers, mars, cultius…
És vostè una bomba de rellotgeria: hi ha alguna solució?
I tant que hi ha solucions. Tingui en compte que actualment entre el 55% i el 75% dels materials de les piles són reutilitzables.
I jo, puc fer alguna cosa?
Vostè ho pot fer tot! Anualment, a Espanya es recullen i reciclen poc més de 3.000 tones de piles, aproximadament un 40% de les piles consumides. Molts ciutadans estan implicats i reciclen les seves piles, però… ho fan especialment quan, pròxims al seu domicili, existeixen punts de recollida adequats.
Un últim desig?
Doni’m una oportunitat! Quan m’esgoti, porti’m a una minideixalleria o a algun contenidor específic. Allà em recolliran i em transportaran a un lloc adequat, on em reciclaran i reaprofitaran: minimitzarem l’impacte, estalviarem energia, recuperarem matèries primeres valuoses…
Per a més informació: