De l’economia lineal a l’economia circular
L’economia lineal (produir, utilitzar i “llençar”) està donant pas a l’economia circular (reduir, reutilitzar i reciclar), tal com succeeix a la naturalesa, on no existeixen les escombraries, totes les matèries compleixen una funció i, d’una manera o altra, sempre són reutilitzades i reciclades.
Actualment, cada dia més, els consumidors no només comprem productes (des d’una samarreta a un iogurt o una cervesa), també comprem una filosofia i una manera de procedir basada en el respecte pel medi ambient del qual formem part.
Els consumidors volem saber, mantenir-nos informats, escollir bé i que cadascun dels nostres gestos (per exemple, escollir un producte de l’estanteria d’un comerç i col·locar-lo en la nostra cistella de la compra) contribueixi a la sostenibilitat de la vida de planeta.
En aquest sentit, és imprescindible saber què fan i què no fan les autoritats governamentals i les empreses, quines són les seves estratègies per ajudar a disminuir l’ús dels recursos, reduir la producció de residus i augmentar el consum d’energia neta.
Continguts de l'article
El cercle virtuós de l’economia circular
Un exemple interessant d’economia circular és el d’una gran empresa com Damm.
En concret, per als profans en la matèria, resulta sorprenent i molt encoratjador saber com procedeixen amb quasi 200.000 tones de bagàs resultant de la producció de cervesa.
Què és el bagàs?
El bagàs són “residus” orgànics, resultants de l’elaboració de cervesa, que Damm revalora dedicant-los a l’alimentació del bestiar, en col·laboració amb centenars de granges properes als seus centres de producció, dedicades, per exemple, al bestiar boví i, sovint, també a la producció de llet i productes làctics.
Vegem en què consisteix la revaloració del bagàs, residus que, en aquest sorprenent “cercle virtuós”, acaben sent un magnífic complement alimentari per al bestiar:
- De la terra, s’obté l’ordi i l’arròs, necessaris per a l’elaboració de cervesa.
- De la cocció de l’ordi i l’arròs, s’obté malta i queda el bagàs, un aliment ric en proteïna, ideal per a l’alimentació del bestiar boví.
- El bagàs, que en altres circumstàncies seria un residu, és transportat a les granges, i, una vegada allà, les vaques s’alimenten i el producte es “transforma” en el que finalment, i ben gestionat, pot ser un magnífic adobament.
- I l’adobament enriqueix la terra, de la qual es torna a obtenir l’ordi, el malt … i tornem a començar, en un procés que “imita” a la natura, on, com sabem, no hi ha residus perquè tot té un valor i tot s’aprofita.
A Blipvert ens sentim orgullosos de col·laborar amb empreses que tenen entre les seves estratègies la preservació del medi ambient.
Estem molt satisfets de posar el nostre granet de sorra en ajudar, en el nostre cas, a què l’alumini (reciclable al 100% de manera definitiva) de milions de llaunes tingui una segona vida, i una tercera, i una quarta i… tot gràcies a l’èxit i a l’acceptació ciutadana de les nostres compactadores de llaunes.
Si t’ha interessat aquest article: