¿D’ON PROVENEN LES FRUITES I LES VERDURES QUE MENGEM?
Alls, cigrons, nous, cireres, pomes, patates, taronges, mongetes o espàrrecs són aliments que acostumem a comprar a les botigues del nostre poble o la nostra ciutat.
Són fruites i verdures tan quotidianes que sovint no arribem ni a preguntar-nos quin sol les va escalfar o quines llengües parlen els homes i les dones que les van cultivar: és a dir, que no tenim ni idea d’on procedeixen.
Si tinguéssim uns minuts per fer una compra més conscient, veuríem que molt freqüentment els alls vénen de la Xina; els cigrons bullits i les nous, d’EE.UU; les cireres, de Xile; les pomes, de Polònia; les patates, les taronges i les mongetes, del Marroc; i els espàrrecs, del Perú.
Són fruites i verdures que recorren milers i milers de quilòmetres en camions, vaixells, trens i avions, i que, quan acaben a la nostra taula, poden tenir un bon sabor i, potser, la mateixa qualitat que els aliments locals.
Pot ser que fins i tot aquelles fruites siguin més barates.
Fruites més barates?
En part si, o això sembla, perquè malgrat haver recorregut mig món, el seu preu directe (els diners que traiem de la butxaca) pot ser igual o menor al qual necessitem per comprar els productes locals.
Però, si el preu que paguem inclou el producte, l’embalatge, el transport…
…als agricultors d’origen, què els hi queda?, quant guanyen?
I no només això, tinguem en compte que:
- A major trajecte recorregut, més quantitat de CO₂ (gasos nocius) s’emeten a l’atmosfera. Concretament, segons els experts, només el transport de mercaderies genera el 20% de les emissions totals de gasos d’efecte hivernacle.
- El desplaçament de grans distàncies necessita més embalatge i, com no pot ser d’altra manera, genera més residus.
- En els contenidors agrícoles importats d’altres països i continents poden viatjar espècies invasores danyoses pels ecosistemes locals.
En canvi, un aliment de proximitat (aliment “quilòmetre 0”), que és el que es cultiva a prop d’on es ven, concretament a menys de 100 quilòmetres del lloc de venda, té els següents avantatges:
- Deixa menor petjada ecològica perquè requereix menys embalatges i menys consum de combustibles.
- Potencia l’economia local i manté viu el camp i el medi rural.
- Afavoreix la protecció de boscos, la conservació de la biodiversitat i de les espècies vegetals autòctones.
- Manté la vida en les petites poblacions.
Si tens un minut, informa’t i no deixis que altres decideixin per tu.
Si t’ha interessat aquest article: