¿Les tovalloletes humides es poden llençar al vàter?
A casa, quan està amb tu, és delicada, suau, lleugera…
…però, quan li dones l’esquena i la perds de vista, es reuneix al submón amb d’altres com elles i creix fins a convertir-se en una bèstia de proporcions descomunals que acaba arrossegant i destruint tot el que troba al seu pas.
Continguts de l'article
Què succeeix quan llences les tovalloletes al vàter?
Quan la llences al vàter, en poques hores la tovalloleta recorre les canonades baixants, arriba a les arquetes (dipòsits que connecten canonades), continua la seva ruta fins a les estacions de bombament a les depuradores i es topa amb uns filtres que la frenen, incapaces de tractar objectes d’aquesta mesura.
Frenada, no podent continuar avançant, la tovalloleta se suma a altres com ella i forma una massa enorme que paralitza periòdicament les instal·lacions i provoca, amb freqüència, el desbordament, i que les aigües residuals sense tractar arribin als rius.
Un problema majúscul
Per entendre fins a quin punt el problema és majúscul, recordem que el 2017 una enorme massa de 130 tones va bloquejar les clavegueres de l’est de Londres.
Una altra mola, aquesta vegada de 60 tones i 3,5 quilòmetres d’extensió, va col·lapsar un col·lector d’aigües residuals de San Sebastià i, durant 52 dies, mentre es realitzaven les tasques de desembossament, van haver de desviar-se directament al mar les aigües residuals.
O a València, on un immens tap de més de 100 tones de pes va obstruir la principal conducció d’aigües residuals de la ciutat.
I, pel que fa a la despesa, l’EurEau (associació d’empreses d’abastiment i sanejament de 29 països) va estimar l’any 2014 que llençar les tovalloletes pel vàter genera una despesa d’uns 1.000 milions d’euros l’any.
Paper higiènic humit? Quina és la seva composició?
Es venen com “paper higiènic humit”, però no són paper, que no us enganyin, perquè sovint estan compostes no només de fibres de cel·lulosa, sinó també d’un entramat tèxtil de polièster i/o cotó, a més de glicerina i substàncies netejadores.
Encara que siguin biodegradables (quelcom qüestionable), la seva degradació no es produirà fins passat massa temps i, per tant, ja haurà fet molt mal a la nostra economia i al medi ambient.
Què podem fer?
Si les fas servir, no llencis les tovalloletes al vàter.
Habilita una paperera al lavabo i deixa-les fins allà fins que puguis portar-les al contenidor de residus pertinent, és a dir, al contenidor d’escombraries, perquè les tovalloletes humides NO són paper i no es poden reciclar.
O no les utilitzis.
Sempre ens quedarà el bidet.
Si t’ha interessat aquest article: