¿Els plàstics tenen els dies comptats?

 

 

Els plàstics no tenen els dies comptats, però els anys potser sí.

En plena setmana de mobilitzacions mediambientals multitudinàries a tot el món, resulta encoratjador saber que un equip de científics han donat a conèixer que estan en el camí de trobar un material biodegradable que podria arribar a substituir els plàstics.

 

Els plàstics, una maledicció bíblica?

 

Vivim en una època en la qual els plàstics s’han convertit en una fatalitat aparentment inevitable però, potser, per als nostres fills i nets, en un futur no molt llunyà, els residus plàstics i les seves nefastes conseqüències no siguin més que un lleig record del passat.

Van ser els científics del segle XIX els que van crear els plàstics moderns.

I seran els científics del segle XXI els que desenvoluparan els materials que acabaran per substituir-los.

Perquè són centenars o milers els tècnics i especialistes que treballen per trobar materials útils, però inofensius per al medi ambient.

En aquest sentit, la revista Science Advances recull aquests dies una notícia esperançadora.

Recentment s’ha donat a conèixer que investigadors de la Universitat d’Aalto, el Centre d’Investigació Tècnica de Finlàndia i el Centre d’Excel·lència en Enginyeria Molecular de Materials Híbrids Biosintètics han creat un material biològic (biodegradable) que podria arribar a reemplaçar els plàstics.

Per a crear aquest material, han combinat productes naturals com la fusta i la tela d’aranya.

Concretament, han combinat polpa de bedoll (fibres de cel·lulosa que aporten rigidesa) i proteïna de seda dels fils de la teranyina o excretada per animals com cucs de seda (que aporta suavitat i resistència).

 

Qui va dir que no ho aconseguiríem?

 

En el futur, afirmen els responsables de la investigació, es podria fabricar “compostos similars amb materials bàsics lleugerament diferents i aconseguir una col·lecció de productes amb característiques diferents per a altres aplicacions”.

Una vegada més, el que sembla ser més convenient és que deixem treballar als investigadors i que animem als responsables polítics a què inverteixin una part generosa dels diners dels nostres impostos en desenvolupar solucions intel·ligents.

 

Si t’ha interessat aquest article:

 

¿Un ejército de árboles contra el cambio climático?