Una reportera d’alts vols per a Blipvert

 

A Blipvert estem entestats a comptar amb un equip sòlid de redactors i enviats especials que cobreixin l’actualitat mediambiental a escala mundial.

El mes de juny, vam fitxar a Matusalem que, amb una edat de 5.000 anys, és l’arbre (i ésser viu) més vell de la terra.

Avui, només unes setmanes després, tenim el plaer de comunicar als nostres lectors que hem pogut fitxar una periodista amb una experiència i una visió personal molt peculiar.

Es tracta de Sterna Paradisea (o “Gaviotina”, com ella prefereix que l’anomenin), una au de només 100 grams que recentment va saltar a la fama ornitològica gràcies al seguiment que va fer d’ella un grup de científics de Groenlàndia, Regne Unit, EEUU i Islàndia.

Corrien rumors, però ara s’ha comprovat que la nostra nova enviada especial ostenta el merescut títol de Major Viatgera del Món: no hi ha un altre ésser viu sobre la faç de la terra que per si mateix i sense ajudes recorri més quilòmetres que ella.

 

Un viatge portentós, una visió inigualable

 

Cada any realitza un portentós viatge de fins a 90.000 quilòmetres des del Pol Nord fins al Pol Sud, la migració animal més prolongada de la que mai s’ha tingut notícia.

Després de l’època de cria a Groenlàndia, a finals d’agost, la nostra nova reportera marxa amb la seva gent, sobrevola l’oceà amb el vent de cua i en ruta zigzaguejant, fins arribar al nord de les Açores, on es deté durant 3 o 4 setmanes.

Una vegada s’ha proveït i recuperat les forces, segueix el rumb al sud bordejant la costa nord d’Àfrica però, en arribar a l’altura de Cap Verd, l’esbart es divideix en dos grups: la meitat continua cap al sud resseguint la costa africana, i l’altra meitat creua l’oceà i segueix una ruta paral·lela per la costa est d’Amèrica del Sud.

El mes de desembre,  el viatge acaba en el mar de Weddell, al costat de l’Antàrtida, on Sterna Paradisea, alies “Gaviotina”, es reuneix de nou amb la seva gent per gaudir de l’estiu, després d’haver recorregut la major part dels cels del planeta.

I a partir d’ara, Sterna ens oferirà pinzellades d’opinió, actualitat mediambiental i una insuperable visió del món “a vol d’ocell”.

Gràcies, Sterna (Gaviotina).

 

Si t’ha interessat aquesta columna: